DE METHODEN VAN ZHINENG QIGONG

 

In Zhineng Qigong zijn er drie methoden: Dynamische, statische of een combinatie van beiden (spontane qigong).

Deze methoden zijn alle drie gebaseerd op de hunyuan-qi theorie.

Ze bevatten telkens drie fases (extern, intern en  midden hunyuan-qi fase).

Drie Hunyuan-Qi fases

 

Externe hunyuan-qi fase

De moderne wetenschap gelooft dat alle normale menselijke levensprocessen, van een kleine cel tot de complexiteit van een heel lichaam, een fysisch-biochemisch evenwicht moeten behouden. Om dit evenwicht te bewaren, wisselt het lichaam materie, energie en informatie uit met de buitenwereld. Deze uitwisseling van interne en externe qi vindt voornamelijk plaats op het membraanniveau.

Verandering van qi in het membraanweefsel heeft directe invloed op de gezondheid. Vanaf een bepaald niveau treedt er ziekte op, hoewel de lichaamsfuncties zich meestal zullen aanpassen om herstel te bewerkstelligen. Zo niet, sterft het lichaam. Dit is een natuurwet.

De qigong-wetenschap ontdekte dat de geest (bewustzijn) dit proces kan beïnvloeden en beheersen.

Interne hunyuan-qi fase

Het bewustzijn versmelt met de interne hunyuan-qi en laat deze dieper doordringen in de verschillende lichaamsweefsels. Door de externe hunyuan-qi beoefening, is de interne qi in overvloed aanwezig.

Midden hunyuan-qi fase

Tijdens deze fase wordt de qi in het centrale kanaal (verbinding tussen het hoofd en perineum) getransformeerd.

De dynamische methode bevat zes niveaus/levels

 

1. Lift Qi Up Pour Qi Down

Deze eerste vorm van Zhineng Qigong is de basisvorm voor de preventie en genezing van ziekte. Door fysieke bewegingen en het gebruik van de geest (bewustzijn) wordt externe qi in het lichaam getrokken en interne qi vrijgegeven. De kwaliteit en kwantiteit van onze lichamelijke qi wordt verbeterd en de meridianen die ons verbinden met de qi van de natuur worden geopend. Zelfs mensen met beperkte mobiliteit of kracht kunnen het oefenen, omdat het gebruik van de geest belangrijker is dan de precisie van beweging. Het is een externe-qi oefening.

2. Body And Mind

De Body Mind Form is een interne-qi oefening die werkt op de huid, de spieren, de pezen en de botten. De beoefening van deze vorm verenigt lichaam en geest, maakt het lichaam sterker en gracieuzer, opent de meridianen en vergroot het denkvermogen.

3. Five One Form

 Deze vorm activeert de interne qi van de vijf organen met behulp van geluid, beweging en ademhalingstechnieken. Het heeft een reinigende werking op het lichaam en brengt emoties in balans. Door oefening wordt het steeds beter mogelijk om aspecten te beheersen die normaal gesproken deel uitmaken van het autonome zenuwstelsel (bv ademhaling en hartslag).

4. Central Channel Hun Yuan

5. Central Line Hunyuan

6. Unite And Transform Into One

 De laatste drie niveaus werken in op de Taiji Pool, verenigen de qi in het gehele lichaam en transformeren mens en natuur om één te worden.