De Wereld Tai Chi en Qigong Dag 2019 in Antwerpen

Wereld Tai Chi en Qigong Dag, 27 april 2019. Ik doe een warme jas aan en spring op mijn fiets.

In 1999 kwamen zo’n 200 mensen samen in Kansas City (VS) om de positieve effecten van tai chi en qigong te vieren. CNN pikte het op en noemde het de ‘grootste soortgelijke happening buiten China’. Al snel kreeg het initiatief navolging in andere steden in de Verenigde Staten en daar buiten.

World Tai Chi & Qigong Day at English Wikipedia [Public domain]
Het eerste event van de Wereld Tai Chi en Qigong dag in Kansas City, Missouri, USA.
Sinds 2007 wordt de Wereld Tai Chi en Qigong Dag in Antwerpen op het Steenplein georganiseerd. Dit jaar was het anders; er was geen groot evenement in België.

Ik fiets naar een bijeenkomst in Mortsel, aan de zomerbar in Fort 4. Dat is lekker dicht bij huis. Ik ben benieuwd wie ik nog zal ontmoeten.

Na 10 minuutjes fietsen rijd ik het fort binnen. Ik zie nergens bekende gezichten. Aan de zomerbar zijn mensen druk in de weer een plantenbeurs aan het opbouwen. En dan zie ik Chris, de bezieler van Rust in Beweging. Hij staat met drie andere mensen rustig te praten. Ik zet mijn fiets aan de kant en voeg me bij hen. Stelselmatig voegen zich meer mensen bij ons, tot we ongeveer met een twintigtal zijn. Chris verwelkomt ons en vertelt ons hoe deze dag is ontstaan.

Elk jaar komen, op de laatste zaterdag van april, mensen samen in honderden steden van meer dan 80 landen, 6 werelddelen: de Wereld Tai Chi en Qigong Dag. Het motto van de dag is “Eén wereld, één adem.”

De Amerikaan Bill Douglas is de eigenlijke stichter van deze dag. Zijn doel is om ‘de voordelen van lichaamswerk overal op de planeet in de kijker te zetten, om een voorbeeld te stellen van hoe de wereld tot verbondenheid kan komen, los van geloof, ras, en geo-politieke grenzen, door te focussen op gezondheid en genezing.’

Gedurende een volledige dag van 24 uur wordt de energetische fakkel van Qi doorgegeven. De dag begint om 10u ’s morgens in Nieuw Zeeland en verplaatst zich over de tijdzones heen naar het westen. Wij, in Mortsel namen de fakkel symbolisch over om 10u en geven het weer door om 11u aan Engeland.

Chris leidt ons door een weldoende qi gong opwarming. Nadien splitsen we ons in 2 groepen. Beginners krijgen een korte introductie op enkele tai chi bewegingen. Gevorderden oefenen samen hun vorm.

Het is voor mij een eenvoudige, mooie beleving met een groepje onbekenden. Ik geloof graag dat we een klein, waardevol steentje van pure hunyuan qi in het grote water hebben geworpen.

Goedgezind en voldaan fiets ik weer terug naar huis.