Een Getuigenis door Marc Van Hal – Deel 1

Zhineng Qigong

Wat is dat, waarom, hoe, … hé?

Hoe kan je iets uitleggen wat je eigenlijk moet beleven, wat afwijkt van ons westers denken en doen… aan mensen die meestal bewijzen willen zien, zoals ik… contact met de natuur en aanvoelen van het eigen lichaam vreemd zijn… eveneens zoals ik was.

Het is een vraag die mij maanden bezighield. Hoe het wonderlijke van Zhineng Qigong kenbaar en tastbaar maken, delen?

Na een gesprek met mijn broer vanuit eigen ervaring, beleving, weet ik het: ik vertel gewoon wat het mij deed, doet en geeft. Het is mijn aanvoelen, opgedane beginnende Zhineng Qigong inzichten, aangevuld met mijn westerse kennis en inzichten. Een getuigenis dus.

De achtergrond

Wat achtergrond voor zij die me niet kennen. Ik ben Marc, 62 jaar jong.

Een 14 jaar geleden werd “pseudomyxoma peritoneii” vastgesteld. 

Het is een trage kanker, er is geen medicijn tegen, er is geen chemo of bestraling mogelijk, enkel operatief wegsnijden is een optie. Wat gebeurde. Galblaas, 1/3 maag, 30% van dunne en dikke darm en alle vliezen rond de organen en in de buik werden verwijderd. Na 2 maanden herstel sprong ik terug op de trein van werk, stress, vakantie, zorg voor familie, ‘social’ netwerken, druk , druk, druk. Streven naar…? Voldoen aan…?

Ik stond niet stil bij het waarom, 6 jaar later, herval. Milt, 30% middenrif, nogmaals 20% van de darmen en een stuk maag verdwenen weer samen met hopelijk (alle) tumoren. Ik overleefde 3 ernstige complicaties en na 2 maanden ziekenhuis, waarvan 3 weken op de afdeling intensieve zorgen, begon ik toch na te denken. Mijn lichaam gaf nu zeer duidelijk signalen bij stress en spanning. Alsof de ziekte nodig was om duidelijk te maken wat slecht voor me is.

Via mindfulness en een week medicinale Zhineng Qigong op La Palma, ontdekte ik via een weekeinde Zhineng Qigong in Rotterdam de Belgische tak van Zhineng Qigong en Tilla Van Opstal!

Nu, vandaag. Balans.

Vanaf toen begon mijn ontwikkeling, die nog niet halfweg is, met nieuwe inzichten via de Zhineng Qigong trainingen, samenkomsten en oefeningen. Nu weer een zestal jaar later zijn de tumors er nog (terug), wel stabiel met weinig of geen aangroei, maar we wachten met operaties. Ik leef in het nu, oefen en voel dat dit kan.

Soms vertelde ik het vroeger gevoelsmatig. Ik zei aan mijn medemensen dat mijn ‘balans’ niet ok was. Mijn verstand, ‘mind’ wou A en mijn lichaam wou B… (rust, verzorging, aandacht ..) en liet dit ook voelen.

En dit is nu net waar Zhineng Qigong over gaat: balans in het leven. Je eigen balans tussen lichaam en geest, balans met de wereld, de natuur, je medemens. Balans die je voelt, je reinigt en voedt via je eigen energie en deze van de natuur en het universum. Het intuïtieve woord ‘balans’ kreeg betekenis.

 

– Marc