Een Getuigenis door Marc Van Hal – Deel 2

Waarom Zhineng Qigong?

Ik heb mindfulness gevolgd, mooi en deugddoend, maar voor mij niet voldoende om lichamelijke pijn en muizenissen, zwarte gedachten in mijn hoofd te verdrijven, te beheersen of op te lossen.

Zhineng Qigong begeleidt je op het pad en leert je energie voelen, brengt door je aandacht energie naar de plaats die het nodig heeft. Je ‘mind’ en lichaam komen terug in verbinding, balans!

En voor diegenen die twijfelen, in het begin was dit echt Chinees voor mij. Techneut als ik was en nog een beetje ben, een technisch probleem was er enkel om opgelost te worden, wat er ook gebeurde, al moesten we er twaalf of zelfs vierentwintig uur aan werken. Verstand en hoofd leefden los van lichaam. Lichaam volgde, werd moe, maar herstelde wel, een beetje stress geeft focus toch? En dit jaren aan een stuk…

Nu weet ik beter, een dokter zei me eens dat ik een ongelofelijk sterk lichaam heb…, zo sterk dat het diep fout moest gaan voor ik voelde dat er iets mis was, dat ik het teveel had verwaarloosd, dat ik te ver ging, ofwel fout omging met stress en problemen.
Voorgaande is essentieel in oosters denken. Stress en onbalans maken je ziek, maken dat je lichaam een signaal geeft via een “ziekte”. Hoofdpijn, krampen, kanker, hersenbloeding, hartfalen,… Zij beschouwen ziekte meestal als een waarschuwing, een noodsignaal van je lichaam. Maar ze geloven sterk dat als je de oorzaak vindt en omkeert, de balans herstelt, de ziekte verdwijnt, eigenlijk zijn taak heeft volbracht.

Onze westerse geest, ons denken heeft het hier moeilijk mee. We verdoven de pijn, snijden de kwaal weg. Naar oorzaken wordt niet altijd echt gezocht. Maar wie heeft nog nooit gezegd of gehoord: “niet moeilijk dat hij een maagzweer heeft met wat hij heeft meegemaakt, zijn zorgen, hoeveel stress hij heeft in zijn werk…” Er zijn “westerse” bewijzen dat de maagzweer verdwijnt als de oorzaak weg wordt genomen. Zhineng Qigong, de oosterse zienswijze beschouwt dit principe voor vele ziektes en ongemakken.

Een ander voorbeeld hiervan is acupunctuur. Iemand in mijn naaste omgeving had een pijnlijke schouder, kon met de rechterarm niets meer heffen zonder ondraaglijke pijn.

In telegram stijl: Huisarts – cortisone spuit – na 6 maand herval – cortisone spuit – 6 maand, herval – operatie noodzakelijk, weg schrapen van weefsel in gewricht, te nauwe doorgang voor zenuw…
! STOP ! herkenbaar?

Zes behandelingen via acupunctuur hebben het probleem al acht jaar verholpen…Via behandeling met naalden, op plaatsen die niets – volgens ons westers denken – te maken hebben met je schouder, zoals je voet bijvoorbeeld. De oorzaak, een ontsteking in het gewricht, wordt via de meridianen in je lichaam aangepakt door stimulatie van je immuunsysteem en je zelfhelend vermogen.

Sinds deze ervaring raad ik dit aan mensen aan als mogelijke benadering. Zeker drie personen hebben via deze weg dezelfde resultaten gehad… De meridianen hier aangehaald, totaal onbemind of gekend in onze geneeskunde (je kunt ze niet zien…) komen ook terug in Zhineng Qigong.

Wat mezelf betreft, Zhineng Qigong heeft me, zoals al gezegd, rust en balans gebracht. Sterkte om te leven en te genieten van het leven, in aanvaarding wat is. Steun in een lichamelijk herstel of op zijn minst stabilisatie. Maar ook nieuwe inzichten, kennis die volop groeit. En als laatste, maar misschien nog wel het belangrijkst, een nieuwe vriendenkring van mensen die anders, mooi in het leven staan.

Wat is nu zo mooi aan Zhineng Qigong?

Het is onder andere, een manier om met je eigen lichaam en geest je balans te herstellen, rust in je hoofd te vinden. Een manier die in eenvoud en zachtheid tot verbazende resultaten leidt. Geen acrobatische oefeningen, maar oefeningen, in groep steeds onder stem begeleiding, volgens je eigen mogelijkheden en kracht en toch wonderlijke gewaarwordingen, resultaten. Je blijft voor 95% met je voeten op de grond.

Hiermee voldoen we dus aan de veelgebruikte norm; blijf eens met je voeten op de grond! (Grapje.) We zitten met onze gedachten er zelfs in.

Door oefening leer je energie voelen, leiden naar plaatsen in je lichaam en door dat te doen, met aandacht, komt de rest vanzelf, je hoofd wordt rustig, leeg. Je voelt je terug verbonden – lichaam en geest –, in balans. Vredig, mooi en helend. Verbonden met jezelf, de omgeving, je medemens, de natuur, het universum. Je wordt één.

Stress verdwijnt en daardoor ook de ongemakken en mankementen die stress hebben veroorzaakt. Het veroordeelt niet waar je zelf in gelooft, waar je mee bezig bent. Is aanvullend en versterkend, op termijn dikwijls alleen voldoende…

Je wordt er warm van! Je innerlijke mens komt naar buiten, je glimlach wordt helend.

Het mooiste van al, mensen rondom je voelen dit ook, beamen dit.

Mooi toch?

Hier eindigt dan het tweede hoofdstuk, de inleiding in mijn delen, getuigenis wat Zhineng me bracht en brengt.

Interesse om dit ook te beleven, wat houdt je tegen? Tot op een van de cursussen of initiatie dagen.

 

Groeten,
Marc