Kinderen en Zhineng Qigong: Een terugblik op de workshop voor instructors

Tekst door Erna Janssens, bewerkt door Dennis Swennen.

“Het belangrijkste instrument tijdens de les ben jij zelf.”

Het was een krachtig statement voor de aanwezige instructors die zich wilden verdiepen in het omgaan met kinderen. Kinderen en jongeren zijn erg gevoelig, ze pikken meteen op of jij in je kracht staat, of jij je stevig en vertrouwd voelt in jezelf.

Op zondag 19 mei brachten Irma Van Tuil en Anny Chery Stevens op een speelse manier Zhineng Qigong kinder oefeningen. Én ze nodigden de deelnemers uit om op een creatieve en vreugdevolle manier zelf de joie de vivre van een kind te brengen. Een kind kan ons ontzettend simpele dingen leren.

De eerste opdracht voor de deelnemers was dan ook: ‘Ga rustig staan en zak in je onderste dantien, met als bijkomende opmerking: voor kinderen is dit bijna vanzelfsprekend. Ze hebben daar vaak geen moeite mee en doen dit van nature. Tenzij ze er uit worden gehaald door mentale activiteiten zoals studeren of de drukte van het alledaagse leven. Nu ja, doen wij dat als volwassenen nu net niet het meest? Als volwassenen leven we vaker in ons hoofd dan in ons lichaam.

Meteen was de focus er en werd het stil! Irma en Anny Chery deelden vanuit hun jarenlange ervaring hun kennis met de instructors. Niet elk kind staat vandaag de dag in zijn kracht. Als je zelf even kijkt naar de omgeving waar we nu in leven, is het logisch dat kinderen deze invloed ook voelen. Zhineng Qigong leert hen te zijn en te bewegen in hun eigen kracht.

Tijdens de workshop kregen zelfs de meer abstracte aspecten van Zhineng Qigong aandacht. Dit zijn punten die, hoewel ze niet altijd helemaal voor kinderen te vatten zijn, je deze zelf kan inbrengen en overbrengen.

Zet bijvoorbeeld het Qi-veld neer, als begin voor de les. Kinderen willen er graag bij horen en ze krijgen ook graag ruimte voor zichzelf.

Je kan kinderen helpen om hun intentie of wens nog dieper neer te zetten. Mandala’s en tekenen zijn een uitstekende manier om de interesse aan te wakkeren. Je leert hen positieve informatie en gedachten vorm te geven.

Op die manier kan je ze vertrouwd maken met de moeilijkere aspecten van Zhineng Qigong; de drie energiecentra van het lichaam (dantiens), het begrip Qi en de kracht van intentie.

Het prettigste was natuurlijk dat we door de losse en vrolijke sfeer meteen in een diepere, meditatieve Qigong-staat kwamen. We bekijken de dingen soms veel te serieus en de vrije geest van een kind bezit heel wat vrijheid om de qi vlot in beweging te zetten. We beleefden plezier aan tal van simpele, maar effectieve oefeningen: de onderkant van je voeten voelen, wiegen, vliegen, … Maar er werd ook gezongen om zo onze (qi)stem los te maken. Met je stem toon je wat er in je hart leeft!

De vele tips die we kregen, gaan we hier niet allemaal verklappen. Zo was er de Teletubbie-zon, Let It Gooo, de Sound of Music ‘Doremi’ en iets met papieren kraanvogels maken. Euhm…wat? Tja, volgende keer ook eens proberen zou ik zeggen of spreek eens een kinder-instructors aan. 😉 De dag was sowieso hartverwarmend en inspirerend!

Meer info over onze instructors vind je op de instructors pagina of de website van Kids to Move.

One Comment

 1. Cindy Paenen

  Dank aan Acunar om dit te organiseren.
  Ondertussen ging ik met een gemengde groep kinderen van het 2de tot 6de lj aan de slag in het stukje bos aan onze school.
  De reacties van de kinderen spreken voor zich.
  ” Ik voel me zalig.”
  ” Ik voel me zo ontspannen.”
  ” Ik krijg een warm hart.”
  Gewoon doen en laten ervaren, de Qi doet dan vanzelf zijn werk.
  Dankbare groet,
  Cindy

Comments are closed.