Zhineng Qigong verbetert de gezondheid,

verhoogt het bewustzijn

en brengt harmonie.

Op deze pagina ontdek je een introductie over deze bewegingsleer:

de filosofie, de geschiedenis, de theorie, de methodes en de oorsprong.

 

 

 

introductie

Zhineng Qigong?

Zhineng Qigong is een meditatieve Chinese bewegingsleer ontwikkeld door dr. Pang Ming. Qigong betekent letterlijk ‘de kunde (gong) om met levensenergie (qi) om te gaan’. Zhi betekent wijsheid en Neng is bekwaamheid. Beoefenaars van Zhineng Qigong gebruiken actief bewustzijn om qi te mobiliseren en te transformeren in het lichaam, om zo hun gezondheid te verbeteren en te behouden.

Het stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam. Het opent de meridianen en brengt lichaam en geest in balans. Daarnaast stimuleert het de lymfestroom zodat afvalstoffen sneller en beter uit het lichaam worden afgevoerd. Het ontspant en versterkt het lichaam en is rustgevend voor de geest. Uiteindelijk raakt men hierdoor beter bestand tegen allerlei vormen van stress.

Deze vorm van qigong helpt niet alleen de intellectuele en fysieke vermogens te verbeteren zodat ziekten beter overwonnen worden, maar kan er ook toe bijdragen dat extra zintuiglijke waarneming ontwikkeld wordt

Bewust bewegen

ZNQ is een open stijlpraktijk. Dit betekent dat de beoefenaar zijn geest en qi opent voor de externe wereld en er qi mee uitwisselt. Dit in tegenstelling tot de meeste traditionele qigongstijlen, waarbij men zich vooral in het lichaam concentreert.

Levenswetenschap

ZNQ is een levenswetenschap gebaseerd op systematische theorie en methoden. Het schetst de wetten van het universum, inclusief die van het menselijk leven. Het verklaart de relatie tussen het menselijk leven, de natuurlijke wereld en de maatschappij.
Gedurende bijna dertig jaar van ontwikkeling hebben miljoenen mensen baat gehad bij Zhineng Qigong.
Tegenwoordig heeft het zich over de hele wereld verspreid.
Video afspelen
de oorsprong

Dr. Pang Ming

Dr. Pang Ming is de grondlegger van Zhineng Qigong en van de qigongwetenschap. Als grootmeester in qigong en vermaard dokter in de Traditionele Chinese Geneeskunde, bestudeerde hij het Boeddhisme, gevechtsporten en traditionele Taoïstische qigong bij negentien verschillende meesters.

Hij gaf de geneeskunde op in ruil voor qigongresearch en breekt in de jaren 1980 met de traditie door een nieuwe, open vorm van qigong te creëren die onderwezen kan worden aan een groot publiek.

Rond de eeuwwisseling werd Zhineng Qigong beoordeeld als de meest effectieve vorm van qigong in China, met naar schatting tien miljoen beoefenaars. Het was de eerste vorm die gebaseerd was op een systematische theorie en wetenschappelijk onderzoek, en de eerste vorm die het gebruik van een qiveld introduceerde voor het lesgeven en healing.

Dr. Pang, een bijzondere man met een hoog niveau aan gung fu, creëerde de theorie van de drie lagen van materie, richtte verscheidene centra op voor onderzoek, training, en healing, en wijdde zichzelf volledig aan de vooruitgang van de menselijke cultuur.

Theorie en filosofie

Zhineng Qigong als levenswetenschap

Hunyuan Entirety Theorie

Zhineng Qigong is een levenswetenschap, gebaseerd op systematische theorieën en methoden.

De Hunyuan Entirety Theory is de belangrijkste onderliggende theorie. Deze theorie stelt dat alles in het universum een ​​manifestatie is van Hunyuan Qi (de originele energie van het universum), zichtbaar of onzichtbaar. Ook is alles in het universum met elkaar verbonden en kunnen verschillende typen en niveaus van qi elkaar beïnvloeden en in elkaar transformeren.

De qi van ons menselijk bewustzijn (Yiyuanti Hunyuan Qi) is het hoogste niveau van qi in het universum. Dit bewustzijn onderscheidt de mens van alle andere levensvormen. Yiyuanti kan een effect hebben op verschillende niveaus van qi en daardoor het leven van de mens verbeteren.

Dr. Pang Ming beschreef de Hunyuan Qi als drie lagen. De eerste laag is materie, dat wat fysiek zichtbaar is. De tweede laag is het onzichtbare bestaan in het universum met uitzondering van informatie. Het omvat verschillende soorten energie, zoals warmte, licht, elektriciteit en magnetisme, maar het gaat veel verder dan het westerse wetenschappelijke concept van energie. De derde laag is die van informatie. Hunyuan Qi kan worden omschreven als het ‘zijn’ en de kenmerken van alles, dat wil zeggen datgene wat iets onderscheidt van alle anderen.

Beoefenaars van Zhineng Qigong worden uitgenodigd om niet enkel de methoden toe te passen maar om het qiveld en het bewustzijnsveld te gebruiken om samen te smelten met anderen en al dat is. Zo kunnen zij hun leven optimaliseren en bij dragen aan de opbouw van een harmonieuze wereld en de evolutie van de mensheid. Dit is de hogere praktijk op Dao-niveau van Zhineng Qigong.

Hun Yuan Ling Tong

De vertaling van deze Chinese mantra luidt:

“De gedachte heeft zich al gemanifesteerd”.

Hun Yuan verwijst naar de Hunyuan Qi, de meest pure vorm van qi.Ling Tong betekent effectief, het behalen van goede resultaten. Ling verwijst ook naar je ware ik. Als je je ware ik verbindt met de Hunyuan Qi en je zet een intentie, dan is de intentie al gerealiseerd.

de methode

Bewuste beweging

Zes niveaus van training, gebaseerd op de Hunyuan Entirety Theorie en de natuurlijke wetten van het leven.

01

lift qi up pour qi down

Deze eerste vorm van Zhineng Qigong is de basisvorm voor de preventie en de genezing van ziekte. Door fysieke bewegingen en het gebruik van de geest (bewustzijn) wordt externe qi in het lichaam getrokken en interne qi vrijgegeven.

De kwaliteit en de kwantiteit van onze lichamelijke qi wordt verbeterd en de meridianen die ons verbinden met de qi van de natuur worden geopend. Zelfs mensen met beperkte mobiliteit of kracht kunnen het oefenen, omdat het gebruik van de geest belangrijker is dan de precisie van de beweging. Het is een externe-qi oefening.

/02

body and mind

De Body Mind Form is een interne-qi oefening die werkt op de huid, de spieren, de pezen en de botten. De beoefening van deze vorm verenigt lichaam en geest, maakt het lichaam sterker en gracieuzer, opent de meridianen en verhoogt het denkvermogen.

/03

five hunyuan form

Deze vorm activeert de interne qi van de vijf organen met behulp van geluid, beweging en ademhaling. Dit heeft een reinigende werking op het lichaam en brengt emoties in balans. Door oefening wordt het steeds beter mogelijk om aspecten te beheersen die normaal gesproken deel uitmaken van het autonome zenuwstelsel (bv ademhaling en hartslag).

De laatste drie niveaus werken in op de Taiji Pole, verenigen de qi in het gehele lichaam en transformeren mens en natuur om één te worden. Deze methoden worden vandaag de dag (nog) niet publiek onderricht: (4) Middle Channel Hunyuan, (5) Middle Line Hunyuan en (6) Unity With Universe.